Четвер, 28.03.2024, 17:33Вітаю Вас Гість | RSS
Концівський ліцей
 з українською та угорською мовами викладання
Меню сайту
Пошук
Кнопка сайту

[ Отримати код:]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 188
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вхід на сайт
Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Географія сайту
Потрібно знати!!!

Канікули:

Осінні: з 29.10 по 04.11
Зимові: з 29.12 по 13.01
Весняні: з по


Навчальний рік закінчується:

для 1-8-х та 10 класів -
для 9-х класів -
для 11-х класів -


ДПА:

для 4-х класів - з по
для 9-х класів - з по
для 11-х класів - з по


ЗНО:

з по

Погода!!
Головна » 2011 » Травень » 18 » Міністерством освіти затверджено критерії оцінювання учнів українських шкіл
10:07
Міністерством освіти затверджено критерії оцінювання учнів українських шкіл

Міністерством освіти і науки затверджено критерії оцінювання навчальних досягнень учнів, якими передбачена можливість рейтингової системи та впровадження портфоліо учня

Про це йдеться у відповідному наказі освітнього відомства.

Затвердженими критеріями оцінювання визначені загальні підходи до визначення рівня навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти та встановлена відповідність між вимогами до знань, умінь і навичок учнів і показником оцінки в балах відповідно до рівнів навчальних досягнень.

Слід зазначити, що затверджені критерії зберігають концептуальні підходи до оцінювання навчальних досягнень учнів загальноосвітніх навчальних закладів усіх форм власності. Затвердженим документом збережено базові складові оцінювання школярів, зокрема: рівні навчальних досягнень (компетентностей) учнів, дванадцятибальна шкала оцінювання, сприяння розвитку учня у процесі навчання та можливості поліпшення учнями особистих навчальних досягнень.

Критерії оцінювання реалізуються в нормах чотирьох рівнів досягнень: початковий, середній, достатній та високий.

За визначеними міністерством освіти критеріями оцінювання, має здійснюватись вивчення результатів навчальної діяльності учнів на уроках і вдома.

При визначенні рівня навчальних досягнень учнів ураховуються характеристики відповіді учнів, якість знань, сформованість загальнонавчальних і предметних умінь і навичок, рівень володіння розумовими операціями, самостійність оцінних суджень школярів тощо.

Обов'язковому оцінюванню підлягають навчальні досягнення учнів із предметів інваріантної складової робочого навчального плану закладу.

У першому класі дається лише словесна характеристика навчальних компетентностей учнів. У наступних класах оцінювання здійснюється за 12-бальною системою (шкалою) та його результати позначаються цифрами від 1 до 12.

За рішенням педагогічної ради навчального закладу може надаватися словесна характеристика навчальних досягнень учнів другого класу.

Головною відзнакою оновлених критеріїв оцінювання школярів є передбачена можливість навчальних закладів використовувати інші системи оцінювання навчальних досягнень учнів за погодженням з місцевими органами управління освітою.

До інших систем оцінювання, запропонованих розробниками критеріїв, може відноситись рейтингова система, що має сприяти формуванню ключових компетентностей школярів. Однак слід зазначити, що при цьому оцінки з навчальних предметів за семестри та рік, а також результати державної підсумкової атестації переводяться в чинну 12-ти бальну шкалу.

За задумом розробників критеріїв, рейтингова система має створити можливості для підвищення мотивації учнів до самонавчання та самооцінювання, розширення можливості в індивідуальній підготовленості учнів, підвищення об'єктивності оцінювання не лише протягом навчального року, а й за весь період навчання.

Також рейтингова система покликана сприяти більшої градації значущості балів, що отримують учні за виконання різних видів навчальних робіт, таких як: самостійна робота, підсумкова робота, творча робота, участь у олімпіадах, виставках, конкурсах творчих робіт, науково-дослідні й художні проекти, діяльність у органах учнівського самоврядування, у соціально-корисних проектах тощо.

З метою оцінювання індивідуальних досягнень учнів, школа може використовувати учнівські портфоліо, як фіксацію позитивних зрушень у навчальних досягненнях.

Портфоліо передбачає формування уміння учнів ставити цілі, планувати й організовувати власну навчальну діяльність, а також накопичення різних видів робіт, що засвідчують рух у індивідуальному розвитку, активну участь у інтеграції кількісних і якісних оцінок, підвищення ролі особистої самооцінки.

Таке оцінювання передбачає визначення критеріїв для включення учнівських напрацювань до портфоліо, форми подання матеріалу, спланованість оцінного процесу, елементи самооцінки з боку учня тощо, зазначено в документі.

Впровадження рейтингової системи оцінювання та методу оцінювання – портфоліо, має здійснюватись школами з урахуванням рекомендацій МОНмолодьспорту.

За матеріалами: Освіта.ua
Дата публікації: 18.05.2011

Категорія: Новини в сфері Освіти | Переглядів: 968 | Додав: andreyshanta | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Наша адреса
КОНЦІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ХОЛМКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ 
УЖГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ 
НАША АДРЕСА: Закарпатська область, Ужгородський район, с.Концово, вул. Миру, 161

E-MAIL:

koncivska-zos@meta.ua

тел.: (0312)727-054

skype:konchaziiskola


Категорії розділу
Накази [143]
Новини в сфері Освіти [24]
Цікаві статті [142]
Оголошення [72]
Нова українська школа 2022-2023 [0]
Нова українська школа 2020 - 2021 [17]
Нова українська школа 2019 - 2020 [13]
Нова українська школа 2018 - 2019 [58]
Інклюзивне навчання [8]
Національно-патріотичне виховання [69]
Виховна робота [316]
Екологічне виховання [17]
Військово-патріотичній гра «Сокіл» (Джура) [17]
БЖД учасників осітнього процесу [20]
Навчальна робота [29]
Протидія булінгу [17]
Гурткова робота [20]
Робота психолога [12]
Співпраця з садочками [5]
Все буде Україна [29]

Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
Енциклопедії
  • Teксти пісень
  • Українська мова
  • Літературна
  • Українського козацтва
  • З фізики
  • Кругосвіт
  • Дитяча "ФОЛІО"
  • Снів
  • Квітів
  • Лікарські рослини
  • Офіційні сайти